NFÜ

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Ez az oldal Európai Uniós támogatás igénybevételével készült.Pályázatról

MAG Zrt.

Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Ez az oldal Európai Uniós támogatás igénybevételével készült.
Gyakran Ismételt kérdések
Biyo.hu Hírek C-vitamin

C-vitamin

Vízben oldódó vitamin, amely erősíti az immunrendszert, növeli a szervezet ellenálló képességét a fertőző és a meghűléses betegségekkel szemben. Sok enzimet aktivál, fontos szerepe van a sejtlégzésben. Gyorsítja a sebgyógyulást és a kötőszövet regenerációját, részt vesz a csont-, a kollagén- és a porcképzésben, valamint a mellékvesekéreg-hormonok szintézisében. Védelmet nyújt a stressz ellen, segíti a vas felszívódását, a folsavval és a B12-vitaminnal együtt ösztönzi a vörösvértestek érését. Fokozza és helyreállítja a fizikai teljesítőképességet. Fizikai megterhelés esetén a szervezet C-vitamin-igénye növekszik, ezért fokozott pótlásra van szükség

Szív- és érrendszeri megbetegedések:
Kevesebben halnak meg szív- és érrendszeri megbetegedésben azok közül, akik sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak. Napi 400 mg C-vitamin táplálékkal történő bevitele a minimális mennyiség a kockázatcsökkenéshez. C-vitamin hiányos férfiak között három és félszer több szívrohamot regisztráltak a vitaminnal megfelelően ellátottakhoz viszonyítva. 60 százalékkal csökkent az angina kockázata azoknál, akiknek a vérében magasabb volt a C-vitamin koncentráció. A magasabb C-vitamin-szint a vérben magasabb HDL (ez az ún. jó koleszterin) és alacsonyabb trigliceridszinttel párosul.

Magas vérnyomás:
Az átlagosnál alacsonyabb C-vitamin-szint magasabb vérnyomás értékkel párosul.

Daganatos megbetegedések:
Több C-vitamin és béta karotin bevitele növelte a daganatos betegek túlélési esélyeit. A C-vitamin hiány a gyomorrák kockázatát növeli. A férfiak által fogyasztott táplálékok analízise alapján megállapították, hogy a zöldségekben és gyümölcsökben gazdagabb étrend alacsonyabb kockázattal jár a tüdőrák kialakulását illetően. Egy tíz éves megfigyelési periódus során 678 mellrákos nő közül azok, akik a legtöbb C-vitamint fogyasztották, mintegy 57 százalékkal csökkent a betegségből bekövetkező halál kockázata.

Szürkehályog:
Szemünkben mintegy húszszor több a C-vitamin, mint a vérben. A vitaminnal jól ellátottak körében kisebb a szürke hályog kialakulásának kockázata.

Cukorbetegség (Diabetes mellitus):
A sejtek C-vitamin felvételét az inzulin serkenti, a magas vércukorszint viszont gátolja. A cukorbetegek véréből mintegy 30 százalékkal kevesebb a C-vitamin tud beépülni a sejtekbe.

Védekezőképesség:
Akik könnyen megfáznak, könnyen megbetegednek, azok vérében a C-vitamin-szint mérhetően alacsonyabb a normál értéknél.

Statisztika

Members : 1
Content : 294
Content View Hits : 212159

BejelentkezésLátogatók

We have 7 guests online
Website Security Test